Mindfulness ademhaling oefening aandacht voor de ademhaling

 Mindfulness Zitmeditatie, aandacht voor de ademhaling.

Zitmeditatie met aandacht voor de ademhaling is een eeuwenoude basisoefening voor wie wil leren bewuster te leven.

Je leert om een tijdje niets te doen, alleen maar te zitten en opmerkzaam te zijn. Op een stoel of een meditatiekussen, dat maakt niet zo veel uit.

Het gaat om je intentie: dat je met aandacht je adem volgt.

Veel succes!

Tekst Aandacht voor de ademhaling
(19 minuten op ) (na 10 seconden starttijd)

Aandacht voor de ademhaling.
Zorg voor een prettige en tegelijkertijd wakkere zithouding. Je zit op een meditatiekussen, een meditatiebankje of op een rechte stoel. Je rug is ontspannen rechtop. De handen liggen losjes op je bovenbenen of rusten in je schoot. Laat je schouders en gezicht ontspannen zijn.

Wees je bewust welke delen van je lichaam de grond raken … en richt je aandacht op die plaatsen van je lichaam die contact maken met waar je op zit.

Je richt je aandacht nu op je buik … Merk de veranderingen in je buikwand tijdens de inademing … en tijdens de uitademing. Wees je van moment tot moment bewust van een hele inademing, … en van een hele uitademing.

Observeer hoe de inademing overgaat in de uitademing … En merk op hoe de uitademing gaat … en wat er na de uitademing gebeurt. Is er een pauze? Of komt er na de uitademing meteen een inademing?

Laat gewoon de ademhaling haar gang gaan … Je hoeft er niets aan te veranderen. Als je wilt kun je in jezelf IN zeggen bij de inademing, en UIT bij de uitademing.

Onze geest is meestal vrij actief, en is niet gewend een tijdje bewust op één ding gericht te zijn. Het is dan ook heel normaal dat je regelmatig met je aandacht afdwaalt. Wees mild voor jezelf als je merkt dat je afgeleid was. Breng je aandacht dan rustig weer terug bij de oefening.

Als hulpmiddel daarbij hoor je af en toe een bel. Dat is een aandacht bel. Die brengt je weer terug bij de adem. Als je de bel twee keer achter elkaar hoort, is dat het teken dat de zitmeditatie is afgelopen.

Volg nu in stilte het komen en gaan van je adem.

(Na 5 minuten 1 x kleine bel Na 10 minuten 1 x kleine bel Na 15 minuten 2 x klankschaal.)

Wil je meer leren over Mindfulness en Mediatie?

Doe mee met onze online Mindfulness en Meditatie luister training

Mind Yourself

Meer Informatie