Rust en balans voor meer geluk

 

Soms is het leven net een grote achtbaan. De dagen, weken, maanden en jaren lijken voorbij te vliegen. Het leven is ‘vol’ met werk, je relatie, de kinderen, familie, vrienden, sporten, etentjes en ga zo maar door. Na een periode waarin hard werken en materialisme vooral belangrijk was, zie je al langere tijd een tegenbeweging. Zen, yoga, meditatie, mindfulness… termen die je dagelijks voorbij ziet komen. Maar hoe zie je door alle promotie van een gebalanceerd leven de bomen door het bos? En is het altijd het beste om een ingetogen en rustig leven te hebben?

Balans en energie

Echt in balans zijn heeft volgens mij veel meer te maken met het volgen van je eigen ritme. Dit wordt overigens ook beïnvloed door onze omgeving. Het leven is nu eenmaal niet altijd zen en vraagt soms best veel van je. Bovendien kan een beetje deadline je juist ook motiveren om extra’s uit je zelf te halen. Zolang jij je er maar bewust van bent en op tijd een stilte inlast. Structuur is hierbij het ‘toverwoord’. Zo adviseert Marli Huijer, filosoof en arts, in haar boek ‘Ritme’: “Zich herhalende handelingen, hoe routineus ook uitgevoerd, brengen orde in je bestaan. Je zou verwachten dat het leven hierdoor monotoon en saai zou worden, maar dat valt dus mee. Integendeel. Dag in dag uit doen we dingen hetzelfde, en toch verveelt die ordening meestal niet.”

En ik merkte dat Huijer gelijk heeft; structuur is een verademing. Zo hoef ik niet na te denken hoe laat ik wil opstaan, wat ik als ontbijt neem, wanneer ik mijn yoga- of pilates les volg of hoe laat ik achter mijn laptop kruip. Structuur geeft ruimte en rust in mijn hoofd. Overigens ook bij het kiezen van de juiste yoga of pilates les. Zo volg ik altijd lessen bij ervaren en gediplomeerde docenten. Ook vraag ik naar ervaringen van anderen. En bevalt het eenmaal goed, dan hou ik dat fijn zo. Wanneer je er maar wat op los leeft, dan is het bijna logisch dat je lichaam en ook je hoofd uit balans raken.

Rust en balans voor meer geluk

Als het leven voelt als een worsteling, zie je waarschijnlijk te lang in een geforceerd ritme. Bijvoorbeeld als je te weinig rust neemt, de boog altijd gespannen staat, je altijd maar doorgaat of je eigen grenzen niet meer goed aanvoelt. Maar ook te weinig uitdaging kan je onrustig maken. Wanneer jij in disbalans bent, dan vreet dit energie. Het kan helpen om dan even afstand te nemen en stil te staan bij je persoonlijke behoefte. Is dat rust, een dagje sauna of eigenlijk je dagelijkse kop thee of koffie? Echter, bij geforceerde stilte kun je slaapproblemen krijgen, gebrek aan levenslust of zelfs geen eigen wil. Het draait dus allemaal om balans. Om jouw balans. Wanneer je deze hebt gevonden, dan zul je zelfs bij stress rust en stevigheid ervaren.

Wil je meer leren over balans en rust? Doe mee met onze Mind Yourself training.

[dt_button size=”medium” style=”default” animation=”none” color_mode=”default” icon=”” icon_align=”left” color=”” link=”https://www.balansante.nl/online-mindfulness-en-meditatie-training/” target_blank=”true”]Lees meer over jouw balans[/dt_button]